söndag 11 december 2011

Sverige och IPRED

Ipred-lagen stoppade inte den olagliga fildelningen. Två och ett halvt år efter att lagen kom till har inte en enda fildelare fällts med hjälp av den. -Man får ju skämmas som svensk när man träffar utländska kollegor. Sverige framstår som en skurkstat. Piraternas paradis, säger Per Strömbeck till SVT:s Agenda. Per Strömbeck representerar dataspelsbranschen, som är hårt drabbad av att många hellre laddar ned ett spel på nätet än betalar dyra pengar i en affär. Ipred-lagen klubbades igenom trots protester, både inom och utanför riksdagen. Lagen skulle tvinga internetleverantörer att att lämna ut ip-adresser på fildelare till exempelvis film- och musikbranschen. Men det första rättsfallet körde snabbt fast och Högsta domstolen skickade ärendet vidare till EU och nu ska EU-domstolen pröva frågan. Under tiden fortsätter det olagliga fildelandet som förut. Någonstans mellan en och två miljoner svenskar är därmed brottslingar. Praxis är att den som laddat upp motsvarande tusen låtar på nätet gör sig skyldig till ett brott som kan ge fängelsestraff.

torsdag 24 november 2011

EU-filtret föll på sin egen orimlighet

Bredbandsleverantörer kan inte tvingas filtrera kunders trafik för att stoppa fildelning, enligt EU-domstolen. Belgiska upphovsrättsorganisationen Sabam krävde att leverantören Scarlet tvingas filtrera eller blockera nättrafiken. Sabam vann i en belgisk rätt men Scarlet klagade till högre instans, som bad EU om vägledning. Enligt EU-domstolen bryter filtrering mot bl.a. e-handelsdirektivet och informationsfriheten. Om EU-domstolen hade gått på Sabams linje kunde det i praktiken ha inneburit att sajter som Piratebay inte går att gå in på.
  • EU-domstolen slår fast att rättighetsinnehavare kan begära nationellt föreläggande mot internetleverantör om tredje part gör intrång i rättigheterna, men att det nationella föreläggandet måste följa EU:s rätt.
  • Domstolen fastslår i en avvägning att upphovsrätten är viktig och tung, men också att unionens rätt vad gäller "näringsfriheten, rätten till skydd av personuppgifter och friheten att ta emot och sprida uppgifter" väger tyngre.
  • Det är fel, enligt domstolen, att kräva att "i förebyggande syfte och på egen bekostnad införa ett system för filtrering av all elektronisk kommunikation som passerar via internetleverantörens tjänster, vilket är tillämpligt utan åtskillnad till samtliga kunder och utan begränsningar i tiden".

onsdag 23 november 2011

Ericsson hjälper Syrien jaga oppositionella

Svenska Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa allt som oppositionen gör och spåra oppositionella via mobiltelefoner. Trots månader av uppror som den syriska regimen mött med kraftigt våld mot civila - hittills har 4.000 människor dödats - fortsätter Ericsson att hålla sitt kontor i Syrien öppet. Ericssons pressekreterare Fredrik Hallstan anser inte att företaget bär ansvar för om deras utrustning missbrukas. -Företaget följer de lagar och sanktioner som gäller Syrien, säger han.

söndag 6 november 2011

Iran övervakar politiska oppositionella i Sverige

Iran har stor förmåga och vilja att övervaka politiska oppositionella i Sverige, slår Migrationsverket fast i ny information om hur iraniers asylansökan ska bedömas. Enligt Migrationsverket, som har haft kontakt med bl.a Säpo, lägger den iranska regimen "påfallande resurser" på att kartlägga oppositionella utomlands. Det gäller också dem som blivit aktiva först sedan de rest utomlands. -Iran har en påtaglig förmåga och vilja, säger Mikael Ribbenvik som är Migrationsverkets rättschef.

Förföljda grupper i Iran

Grupper utsatta för förföljelser i Iran: Bahaier, en religiös missionerande minoritetsgrupp med ursprung i shiaislam, som av regimen definieras som en politisk sekt. Kristna, särskilt tillhörande evangeliska samfund, som utsätts för trakasserier och övervakning. Främst arabiska, kurdiska och turkmenska sunnimuslimer, som diskrimineras i det shiamuslimskt dominerade Iran. Araber, kurder och balucher som aktivt förespråkar större politisk självständighet. Också bloggare, aktiva på sociala medier och andra internetanvändare har blivit föremål för regimens intresse. Internet används för kontakt med släktingar, bekanta och oppositionella utomlands och för att sprida regimkritiska åsikter.

onsdag 26 oktober 2011

Kina skärper kontrollen av sociala medier


Kina ska skärpa kontrollen av sociala medier och meddelandetjänster på internet, enligt en kommuniké från det styrande kommunistpartiet. Tillkännagivandet publiceras i partiorganet Folkets Dagblad och är ett tecken på regeringens nervositet för den explosiva tillväxten av mikrobloggar - "weibo" på kinesiska. Där publiceras allt från harmlös information till rasande anklagelser mot myndighetspersoner och uppgifter om maktmissbruk och oroligheter.

måndag 24 oktober 2011

Wikileaks kassa sinar

Wikileaks tystnar tills vidare för att i stället koncentrera sig på att tjäna pengar. Det är bojkotten från betalningsföretag som Visa och Mastercard, som tvingat organisationen till detta steg, säger grundaren Julian Assange. Enligt Assange handlar omsvängningen om Wikileaks överlevnad. Blockaden ska ha kostat miljontals dollar. Nu ska betalningsföretagen bekämpas genom antikartellstämningar inom EU. Bakom bojkotten finns påtryckningar från USA, sedan Wikileaks offentliggjort tiotusentals amerikanska hemliga diplomatrapporter, hävdar Assange.

Wikileaks i punkter

  • Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl inte offentliggjorts.
  • Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut.
  • Bradley E Manning, en amerikansk soldat, anklagas av USA för att ha läckt en stor del av informationen och hålls sedan dess isolerad, anklagad för landsförräderi.
  • Bland de viktigaste avslöjandena finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.
  • USA har hotat med att gripa Assange och ställa honom inför rätta, oklart för vad. Amerikanska högerpolitiker vill ha honom dömd för terrorism.
  • I slutet av november i fjol efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.
  • Efter nästan ett års juridisk långbänk väntar Assange fortfarande på besked om han ska utlämnas till Sverige eller inte.

söndag 25 september 2011

Wikileaks la ut en kvarts miljon telegram

Wikileaks har lagt ut sammanlagt över en kvarts miljon telegram mellan amerikanska UD och amerikanska ambassader i hela världen. Materialet är inte redigerat eller lösenordsskyddat och är lättare än tidigare att söka i. USA och människorättsgrupper har varnat för en publicering där uppgiftslämnare inte skyddas. Tidigare samarbetspartner som tidningarna Guardian, Der Spiegel och The New York Times fördömer beslutet.

En hel familj avrättades

Amerikanska soldater ska ha dödat en hel familj i Irak 2006, enligt en FN-rapport som skickats till Washington och som finns med bland de dokument som organisationen Wikileaks offentliggjorde senast. I dokumentet skriver FN:s särskilda rapportör Philip Alston att USA:s militär sagt att soldaterna skulle gripa en misstänkt person på en gård i Salaheddinprovinsen norr om Bagdad när de blev beskjutna. Truppen grep då tio personer ur samma familj, bland dem fem barn, satte på de gripna handbojor och sköt ihjäl dem, enligt FN-rapportören. Räden ska ha skett den 15 mars 2006. Sedan ska familjens hus ha förstörts i en flygattack.

söndag 4 september 2011

Facebook och Google svåra att nå

Facebook och Google lever på att predika öppenhet men är så gott som omöjliga att kontakta, något som kan bryta mot svensk lagstiftning. Enligt e-handelslagen, en del av marknadsföringslagen, måste svenska bolag med verksamhet i Sverige uppge en adress och en e-postadress där man kan komma i kontakt med bolaget. Varken Facebook eller Google uppger någon som helst kontaktväg på sina hemsidor. Facebooks adress finns enbart hos bolagsverket och på den uppgivna adressen finns ingen skylt. -Lagen säger att det ska vara en tydlig kontaktväg. Adressen ska gälla den plats där verksamheten bedrivs, säger juristen Magnus Karpe på Konsumentverket till Rapport. SVT har uprepade gånger sökt Facebooks VD Martin Ingemansson för en kommentar, men han avböjer via ombud. Efter SVT:s avslöjanden ska nu Konsumentverket granska om Facebook följer lagstiftningen. -Vi har ju tillsyn över den här lagen. Vi kommer att granska saken, säger Magnus Karpe. Om Konsumentverket anser att företagen bryter mot svensk lag är det till slut marknadsdomstolen som fäller avgörandet.

tisdag 30 augusti 2011

15-åring från Göteborg frias

Den 15-årige pojke från Göteborg som åtalats för brott mot upphovsrätten genom olaglig fildelning, friades i dag av Göteborgs tingsrätt. 15-åringen hade polisanmälts av sin egen skola, sedan man upptäckt att han laddat ner 24 filmer och delat med sig till tusentals användare. Åklagaren Fredrik Ingblad kommer att överklaga. -Jag kan inte gör något annat än att överklaga. Det är en absurd dom helt enkelt, säger han.

lördag 4 juni 2011

FN angriper märkliga fildelarlagar

Internet är en fråga om mänskliga rättigheter, anser FN i en ny rapport om yttrandefrihet på nätet.
I rapporten till FN:s råd för mänskliga rättigheter konstaterar Frank La Rue, FN:s rapportör för yttrandefrihet, att int ernet ger möjligheter för medborgarna att delta i byggandet av demokratiska samhällen. Men han pekar också på hur många stater hindrar, stör, blockerar och filtrerar internet på ett sätt som direkt kränker medborgarnas rättigheter. La Rue pekar ut flera diktaturer, bl.a. Kina. Men han är också bekymrad över medborgarnas brist på integritet i vissa västländer. "Det finns också en oroande trend att stater pressar privata aktörer att lämna över information om sina användare", skriver La Rue. Han pekar särskilt ut Frankrike och Storbritannien med deras nya fildelarlagar som ger möjlighet att stänga av fildelare från internet. La Rue uppmanar direkt alla stater att avskaffa upphovsrättslagar som tillåter att användare stängs av från internet. Han hävdar också att bredbandsleverantörer inte ska vara ansvariga för vad som skickas genom deras nät. Censur av innehåll på nätet ska inte åläggas privata företag, enligt La Rue.

tisdag 10 maj 2011

Skitsystem kostar en timme om dagen

Man skulle kunna spara en hel timmes arbetstid per dag bara datorerna på jobbet funkade som de borde. Det anser nästan en tredjedel av de tillfrågade i en ny undersökning bland fackförbundet Unionens medlemmar.
Det är inte bara när de kraschar som datorerna ställer till problem. -Även när de rullar så är de dåligt utformade och därigenom stjäl de tid och skapar stress, säger Jonas Söderström, författare till Jävla skitsystem! Hälften av de tillfrågade anser att det är datorn som styr dem i stället för tvärtom.

fredag 8 april 2011

Alliansen och (S) i ett registrereringssammarbete

Sverige kommer att säga ja till ett EU-förslag som innebär att flygpassagerare ska registreras i en databas. Enligt Ekot i Sveriges Radio är allianspartierna och Socialdemokraterna överens om det. Centerpartiet har tidigare varit emot förslaget men har nu, enligt Ekot, fått ge upp den striden. Tanken med förslaget är att polisen i EU-länderna ska kunna kartlägga misstänkta brottslingars resande. Uppgifterna ska lagras i upp till fem år.

torsdag 7 april 2011

Epsilon hackades

Miljontals namn och mejladresser riskerar att användas för cyberbrott i vad experter tror kan vara den största datastölden i USA:s historia. Konsultföretaget Epsilon, som tillhandahåller mejlservice för 2.500 företag i världen, har sagt att två procent av kunderna utsatts för "obehörigt tillträde". Stora hotellkedjor, banker och detaljhandelsföretag har nu skickat ut varningsmejl till kunder om att vara försiktiga med att öppna oseriösa mejl.

tisdag 15 mars 2011

Kärnlögner?

Det är fortfarande oklart om det verkligen har inträffat någon härdsmälta i det japanska kärnkraftverket Fukushima. Själva ordet härdsmälta är värdeladdat och förknippas ofta med totala haverier, vilket oroar allmänheten, konstaterar Per Bystedt på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). En härdsmälta behöver inte medföra stora utsläpp av radioaktivitet; den kan i likhet med olyckan i Three Mile Island (Harrisburg) bromsas och stanna kvar i reaktorns inneslutning. Svenska experter menar att det är härdskador som inträffat i Fukushimareaktorerna, vilket kan beskrivas som en allvarlig olycka snäppet under en härdsmälta. Men minst två av reaktorerna är sannolikt förstörda för alltid. Det viktigaste i ett kärnkraftverk är att hela tiden kunna kyla reaktorn. En härdsmälta uppstår när kylvattnet i reaktortanken sjunker. Kärnan, som består av bränsleelement och styrstavar, exponeras och överhettas. I värsta fall kan kärnan smälta och rinna ner på golvet. För att undvika att inneslutningens väggar rämnar av trycket måste man tryckavlasta genom att släppa ut ånga. Det innebär att man tvingas släppa ut radioaktiva ämnen.

Det börjar med en Tsunami


Sedan kommer explosionerna





tisdag 22 februari 2011

Nya tider för TV avgiften

Alla hushåll som har en tv- mottagare måste betala en radio- och tv-avgift. Den är för i år 2.076 kronor per år. Uppskattningsvis nio av tio hushåll betalar radio- och tv-avgiften. Drygt sju miljarder kronor betalades in i avgifter för 2009. För första gången öppnar en majoritet av riksdagspartierna nu för en ny finansiering av public service, enligt tidningen Riksdag & Departement. I vår ska kulturministern tillsätta en ny public service-utredning som ska staka ut villkoren för SVT, SR och UR efter 2013. Kulturutskottet vill nu att utredningen också ska se över finansieringen. -Teknikutvecklingen gör det irrelevant att koppla avgiften till apparaten, som i dag, säger Berit Högman (S), ordförande i riksdagens kulturutskott. SVT:s vd Eva Hamilton föreslår att regeringen ska låta utreda om även internetanvändare ska betala en avgift för möjligheten att se public service-tv på nätet. I en debattartikel i Dagens Nyheter hänvisar Hamilton till att Tyskland nyligen beslutat att 2013 införa en avgift som är oberoende av vilken teknisk utrustning som används för att se på tv. Även Österrike, Schweiz och Finland förbereder liknande lösningar, framhåller chefen för Sveriges Television.

torsdag 10 februari 2011

Bistånd till sociala medier

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) vill öka Sveriges bistånd till sociala medier och teknik för att hindra regimer att blockera Internet. -Genom att stödja sociala medier och IT kan vi hjälpa till att bygga demokrati inifrån, säger hon till Dagens Nyheter. I mars ordnar hon ett möte för att få in idéer. Ett namn hon vill se på gästlistan är videotjänsten Bambusers grundare Måns Adler. Sociala medier spelar en viktig roll i protesterna i Egypten.

onsdag 9 februari 2011

Syrien nästa?

Internetanvändare i Syrien kan för första gången sedan 2007 gå in på sajterna Facebook och Youtube igen, utan att gå via utländska proxyservrar. Men några webbsajter, däribland en del utländska och arabiska medier, förblev blockerade. Förra veckan gjordes ett upprop på Facebook om en "Vredens dag" i huvudstaden Damaskus, efter tunisisk och egyptisk modell. Över 12.000 gillade att protestera på nätet, men det blev aldrig några demonstrationer på gatorna.

tisdag 1 februari 2011

Fortifikationsverket varnar för hyrda databaser

Stora kontrakt har gått om intet för hundratals svenska företag, när hemligheter läckt ut ur databaser där företagen är hyresgäster. Nu varnar Fortifikationsverket för hyrda lagringsutrymmen i externa databaser, skriver Svenska Dagbladet. Myndigheten granskar säkerheten vid 2 000 upphandlingar varje år för att se om företagen förmår hantera säkerhetsklassad information. Ofta är det stater som äger databaser som hyr ut lagringsutrymme.

EU tvingar alla flygbolag att lagra information

Alla flygbolag som flyger inom EU kommer att bli tvingade att lagra information som passagerare ger när de bokar biljett och checkar in. EU- kommissionen fattar beslut på onsdag. Enligt uppgift till TT innehåller förslaget också regler för att skydda den personliga integriteten, t.ex ska uppgifterna göras anonyma efter en månad. De får lagras i högst fem år Uppgifterna ska användas för att bekämpa terrorism och grov brottslighet. Känsliga data om etniskt ursprung, religion eller politiska åsikter får inte lämnas ut. Flera medlemsstater, bl.a Sverige, samlar redan in data om flygpassagerare. Tanken är att alla EU-länder nu ska börja använda informationen och att alla medlemsländer ska följa samma regler. Alla europeiska flygbolag som flyger till och från USA, Kanada och Australien måste i dag tillhandahålla information om sina passagerare. Avtalen håller just nu på att förhandlas om. EU-kommissionen räknar med att det kommer att ta cirka två år att förhandla förslaget.

fredag 28 januari 2011

Säkerhetspolisen får hjälp av FRA

Säkerhetspolisen ska så snart som möjligt få rätt att använda sig av FRA:s signalspaning, enligt ett beslut i dag av riksdagens justitieutskott. Sex partier står bakom yttrandet sedan Socialdemokraterna nu brutit tidigare uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. MP och V håller fast vid att FRA-lagen bör rivas upp och motsätter sig att polisen får tillgång till information som inhämtas genom signalspaning. Förslaget om att ge Säpo tillgång till signalspaningen väntas komma i mars. Säpo har sedan lång tid kunnat lägga ut spaningsuppdrag på Försvarets Radioanstalt (FRA). När den nya FRA-lagen antogs, som gav FRA rätt att även spana i telefon- och datatrafik i kabel, förlorade Säpo den möjligheten. Regeringen tillsatte en utredning som leddes av förre Säpochefen Anders Eriksson, som kom fram till att Säpo skulle få beställa spaning från FRA. Justitieministern var dock inte nöjd utan tillsatte en utredning till. Den fick i uppdrag att utreda om Säpo i så fall skulle bedriva signalspaningen eller om FRA skulle göra det. Den utredningen blir klar i mars.

Internet blockerad i Egypten

Myndigheterna i Egypten uppges ha blockerat internet och sms-trafiken i landet. De sociala nätverken Facebook och Twitter ska ha varit blockerade några dagar. Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser att det är allvarligt om uppgifterna om störningar i Internet- och mobiltrafiken är korrekta. Egyptiska säkerhetsstyrkor grep under natten till fredagen minst fem ledare av Muslimska brödraskapet och fem tidigare parlamentsledamöter. En källa inom säkerhetstjänsten bekräftade att säkerhetsstyrkorna har fått order om tillslaget mot Egyptens största oppositionsrörelse. Muslimska brödraskapet har tidigare inte stått bakom protesterna, men uppmanar nu sina medlemmar att sluta upp i fredagens demonstrationer. Inrikesdepartementet hotar med "beslutsamma åtgärder" mot aktivisterna. Regimkritikern och förre chefen för FN:s atomorgan IAEA, Mohamed ElBaradei, återvände på torsdagen till hemlandet Egypten för att ansluta sig till protesterna där. -Jag har kommit för att delta tillsammans med det egyptiska folket, sade han vid ankomsten till Kairo. Han är beredd att leda landet en övergångsperiod om han blir tillfrågad. De flesta svenska turister som är i Egypten just nu finns i turistorter som inte berörs av oron ännu. Resebolagen Fritidsresor, Apollo och Ving har tills vidare ställt in sina utflykter från badorterna till Kairo.

torsdag 27 januari 2011

Bahnhof mot strömmen

Landets största telefon- och Internetoperatörer riktar nu mycket skarp kritik mot regeringens förslag till en ny lag om datalagring. Regeringens proposition öppnar för masslagring av vad svenskarna gör på internet. Men telefon- och Internetoperatörerna förstår inte vad regeringen vill att de ska lagra. -De står i begrepp att beställa system för att kunna följa lagen. Nu är det slutet av januari och vi vet inte ens vad som ska lagras. Regeringen har misslyckats, säger Nils Weidstam på IT- och Telekomföretagen. Data Nätoperatören Bahnhof kommer att anonymisera sin datatrafik för att gå runt det datalagringsdirektiv som är på väg att genomföras. Bahnhof tänker låta trafiken gå igenom en VPN-tjänst så att man inte kan se vad kunderna gör på nätet.

onsdag 26 januari 2011

Kamprad dumsnål och falsk som väntat

Ikeas grundare Ingvar Kamprad kontrollerar maktbolaget Inter Ikea via en dold stiftelse i Liechtenstein. I stiftelsen finns ca 100 miljarder kr, enligt SVT:s Uppdrag Granskning (UG). Ikea är en svåröverskådlig samling av olika slags bolag och stiftelser. Enligt UG skapade Kamprad våren 1989 stiftelsen Interogo i Liechtenstein, som leds från advokatfirman Marxer & Partner i huvudstaden Vaduz. I stadgarna fastslås att familjen Kamprad har fullständig kontroll över koncernledningen i maktbolaget Inter Ikea, som är registrerat i Holland.

måndag 10 januari 2011

Copyswede flaggar för höjda avgifter - igen

En strid om kopieringsavgifterna för digitala medier innebär att externa hårddiskar och USB-minnen kan bli mycket dyrare för konsumenterna. Det är rättighetsorganisationen Copyswede som nu flaggar för höjda avgifter, sedan man misslyckats med att komma överens med elektronikbranschen. En ny avgift skulle göra en extern hårddisk ungefär 160 kronor dyrare. Copyswede har statens uppdrag att hämta in avgifter för sådana medier som kan användas för kopiering, för att ersätta rättighetshavare för inkomstbortfall.

onsdag 5 januari 2011

God Wikileaks fortsättning

Vi kan vänta oss nya läckor från Wikileaks. Därmed trappas troligen kriget mellan makthavare och Wikileaks upp. Nato ser redan IT-intrång en som fientlig handling. Frågan blir: Avslöjas nu även privata företag och andra stater? Kan etablissemanget, med Obama och Clinton i täten, knäcka avslöjarhjälten?

Låg kärnsäkerhet i Sverige

En av de främsta experterna inom kärnkraftsindustrin varnar nu för kärnsäkerheten i Sverige efter larmsignalerna från FN-organet IAEA, om att de svenska kärnkraftverken fungerar sämst i Europa. -Så här får det inte se ut. Jag är verkligen bekymrad för det. Om driften i allmänhet börjar halta måste man fråga sig hur det är med säker- heten, säger kärnkraftsexperten Magnus von Bonsdorff. -Dålig drifttillgänglighet ger dålig säkerhet, hävdar von Bonsdorff.