- Att det är ett direktiv innebär att det binder medlemsländerna att införa det som en egen lag.
- Direktivet är tänkt att reglera hur lång tid internet- och teleoperatörer ska lagra uppgifter från mobiltelefontrafik, e-post och annan internettrafik, uppgifter som kan ge brottsbekämpande myndigheter som polis och åklagare information i utredningar av organiserad och allvarlig brottslighet. Uppgifter ska lagras i minst sex och högst 24 månader, men det går att begära längre tid. Sverige föreslår sex månader.
- Själva innehållet i kommunikationen ska inte få lagras, endast uppgifter om vem som kommunicerade med vem, när, var och med vilken utrustning.
torsdag 11 november 2010
Övervakningssamhället och övervakaren Beatrice Ask (M)
Justitieminister Beatrice Ask (M) lade i dag fram en lagrådsremiss om lagring av data om mobil- och e-posttrafik. Lagen föreslås träda i kraft 1 juli nästa år. Enligt förslaget ska tele- och bredbandsoperatörer lagra uppgifter i sex månader. Förslaget innebär att uppgifterna bara får lämnas ut i brottsbekämpande syfte, säger Ask. Sverige har fällts i EU:s domstol för att inte ha infört det omdiskuterade direktivet, som EU antog 2006. Lagen tvingar telefon- och internetoperatörer att masslagra uppgifterna i minst ett halvår och maximalt i två år. EU:s datalagringsdirektiv godkändes av Europaparlamentet i december 2005 och antogs formellt i mars 2006:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar