tisdag 7 december 2010

Det ekonomiska kriget mot Wikileaks

Ytterligare tillgångar har nu frusits för nätsajten Wikileaks. Den schweiziska postens bankenhet meddelade på måndagen att man stängt ett konto som öppnats av Julian Assange, med motiveringen att "denne lämnat oriktiga uppgifter om sin bostadsort" när kontot öppnades. Tidigare beslutade betalningstjänsten Paypal att frysa donationer till ett värde av över en halv miljon kronor. Wikileaks och Assange har förlorat över 900.000 kronor i tillgångar den senaste veckan, enligt egna uppgifter. Wikileaks har släppt en hemlig lista på viktiga infrastrukturanläggningar runt om i världen som om de attackeras innebär ett hårt slag mot USA säkerhet. Listan som upprättades i februari 2009 innehåller uppgifter om undervattenskablar, viktig kommunikation, hamnar, mineraltillgångar och företag av strategisk vikt för USA från länder från A till Ö. Läckorna och publicering skadar den nationella säkerheten i USA, Storbritannien och andra ställen, säger en talesman för den brittiska regeringen. Läs mer...
USA:s utrikesminister Hillary Clinton måste ringa runt i flera veckor till för att gjuta olja på Wikileaksvågorna. Cyberklappjakten på Wikileaks rasar vidare, och Pay Pal har nu stoppat pengaflödet till organisationen.

Reportrar utan gränser fördömer

Det är första gången det görs försök av det internationella samfundet att censurera en webbsajt som är dedicerad principen om öppenhet, konstaterar RSF, som säger sig vara ”chockat över att yttrandefrihetspolitiken i länder som USA och Frankrike plötsligt hamnar i linje med Kinas”. ”Reportrar utan gränser kan bara fördöma denna beslutsamhet att hetsa mot Assange och upprepar sin övertygelse att Wikileaks har rätt enligt den amerikanska konstitutionen att publicera dessa dokument”, skriver organisationen, som också säger sig alltid ha försvarat principen om nätneutralitet, dvs att informationen på nätet ska kunna vara fri oavsett leverantörer och regeringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar