torsdag 11 november 2010

Övervakningssamhället och övervakaren Beatrice Ask (M)

Justitieminister Beatrice Ask (M) lade i dag fram en lagrådsremiss om lagring av data om mobil- och e-posttrafik. Lagen föreslås träda i kraft 1 juli nästa år. Enligt förslaget ska tele- och bredbandsoperatörer lagra uppgifter i sex månader. Förslaget innebär att uppgifterna bara får lämnas ut i brottsbekämpande syfte, säger Ask. Sverige har fällts i EU:s domstol för att inte ha infört det omdiskuterade direktivet, som EU antog 2006. Lagen tvingar telefon- och internetoperatörer att masslagra uppgifterna i minst ett halvår och maximalt i två år. EU:s datalagringsdirektiv godkändes av Europaparlamentet i december 2005 och antogs formellt i mars 2006:
  • Att det är ett direktiv innebär att det binder medlemsländerna att införa det som en egen lag.
  • Direktivet är tänkt att reglera hur lång tid internet- och teleoperatörer ska lagra uppgifter från mobiltelefontrafik, e-post och annan internettrafik, uppgifter som kan ge brottsbekämpande myndigheter som polis och åklagare information i utredningar av organiserad och allvarlig brottslighet. Uppgifter ska lagras i minst sex och högst 24 månader, men det går att begära längre tid. Sverige föreslår sex månader.
  • Själva innehållet i kommunikationen ska inte få lagras, endast uppgifter om vem som kommunicerade med vem, när, var och med vilken utrustning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar